Bitdefender България Todstudio > Топ 10 съвета за сигурност

Топ 10 съвета за сигурност

1. Проучете ситемата ви. Отделете време да научите нещо повече за сигурността на вашата система.

2. Получаване и използване на надежден антивирусен софтуер. Изберете антивирусна, която е вече на пазара, и е сертифицирана от независим изпитващ антивирусен софтуер, като Checkmark, AV-Test.org и TUV.

3. Получаване и използване на надеждно решение за защитна стена. Отново независимите тестове са най-добрите показатели, които можете да използвате, за да намерите по-добро качество. Някои операционни системи идват с вградена защитна стена, която само филтрира входящия трафик. Използвайте защитна стена, която да контролира входящия и изходящия трафик.

4. Не отваряйте поща, която идва от непознат или от неизвестен източник. Много вируси се разпространяват чрез електронна поща, и е редно да поискате потвърждение на изпращача, ако имате някакви съмнения.

5. Не отваряйте прикачени файлове от съмнителни писма или неочаквани съобщения. Ако искате да ги отворите, първо ги запишете върху твърдия диск и сканирайте с актуализирана антивирусна програма. Това особено важи за превантивна защита от Ransomware – криптиращите вируси и искането за откуп.

6. Изтрийте всички нежелани съобщения, от пощата си, които сте получили. Не ги изпращайте на друг или да се пробвате да им отговорите. Този вид съобщения се счита за СПАМ.

7. Избягвайте да инсталирате услуги и приложения, които не са необходими за ежедневна употреба, на такива програми за промяна на съдържанието, които изглеждат съмнителни. Такива програми са с потенциална опасност, и не трябва да се инсталират ако не е абсолютно необходимо.

8. Извършвайте ъпдейт на вашата система и приложенията толкова често, колкото е възможно. Някои операционни системи и приложения могат да бъдат настроени да се подновяват автоматично. Такава неактуализирана система е уязвима на заплахи, за които вече съществуват “кръпки”.

9. Не копирайте файл, ако не познавате източника или не сте сигурен в него. Нужно е да правите проверка на изходните файлове, които изтегляте и да ги сканирате с антивирусен софтуер.

10. Правете архивиране на файловете, и основните лични файлове (поща, документи, снимки и т.н.) най-малко веднъж месечно. Да се съхранява на външен диск или CD (DVD) медии. Съхранявайте вашия архив на различни места, от компютъра, който архивирате.