Bitdefender България Todstudio > Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Как Ransomware (Криптовируси) защитата работи в Bitdefender?

Bitdefender  дава мощна защита срещу нарастващата заплаха от ransomware, тип зловреден код, който криптира и отказва достъп до най-ценните ви файлове, като например семейни снимки и важни текстови документи, и иска откуп за тяхното освобождаване.

Ransomware е зловреден софтуер, който атакува уязвими системи като ги заключва, и изнудва за пари, за да позволи на потребителите да вземат обратно контрола върху собствената си система. Зловредният софтуер показва фалшиви съобщения, за да доведе до паника в потребителя, призовавайки го да пристъпи към плащане на откуп.

Ransomware защитата сега идва с незабавна защита срещу всеки нов тип ransomware софтуери, които се откриват навсякъде по света.

“Нашата цел е да откриваме Ransomware атаки активно, така както откриваме други видове атаки. Ние сме в състояние да установим всякакви подозрителни модели на активност и използваме нашата облачна технология точно да се открие Ransomware атаката. Потребителите ще бъдат уведомени чрез ИЗВЕСТИЕ, когато Ransomware е блокиран на тяхно устройство.”

Всеки път, когато някоя подозрителна активност се засича за крайна точка, проби се изпращат до Bitdefender облака. Пробата се анализира автоматично в облака и ако това е установено, че е Ransomware, нова сигнатура се генерира и се подава за ъпдейт за по-малко от 30 минути.

За да се сведе до минимум размножаване, hash ще се изчислява за локално изпълнени файлове и ще се сравнят с тези в облака. Ако има съвпадение с проба, която вече е маркирана като Ransomware, но все още не е доставена до крайните точки чрез актуализация, той автоматично ще бъде блокиран от изпълняване. По този начин се предлага най-доброто време за реакция.

Ransomware може да има едно от следните поведения:

Криптира чувствителни и лични файлове, без да дава възможност за декриптиране, докато откупа е платен от жертвата.

Заключва екрана на компютъра и показва съобщение с изнудване за пари. В този случай, файлове не са криптирани, само потребителят е принуден да продължи с плащането.

Блокира приложения да стартират.

Папки, които са защитени по подразбиране:

– Documents –  both User and Public

– Pictures – both User and Public

– Custom folders (defined by the user)

– Cloud storage folders (for most popular online storage) – Dropbox, Box, OneDrive, Google Drive

Документи и снимки ще бъдат защитени, за всеки потребител на Windows.

ЗАБЕЛЕЖКА: Персонализирани папки могат да бъдат защитени само за настоящите потребители. System и application files не могат да бъдат добавени към изключения.

Как да изберете и добавите доверени/легитимни приложения:

За да деактивирате рансъмуер защита за специфични приложения, вие трябва да бъдете внимателни, за да добавите само приложенията, към които действително имате доверие.

За да добавите доверени приложения за изключвания, следвайте тези стъпки:

1. Кликнете Protection icon on the Bitdefender interface.

2. Кликнете View modules button.

3. Под Ransomware Protection модула, изберете Trusted applications.

4. Кликнете Add и маркирайте приложенията, които искате.

5. Кликнете OK добавете избраните приложения.

Как да изберете приложения за блокиране:

Сред приложенията, които са инсталирани на вашия компютър, някои може да искате да получите достъп до вашите лични файлове.

За да се ограничат тези приложения, следвайте тези стъпки:

1. Щракнете върху иконата за защита на интерфейса Protection, Bitdefender.

2. Кликнете върху бутона View modules.

3. Под модул Ransomware Protection, изберете Blocked applications.

4. Кликнете върху Добавяне и маркиране на приложенията, които искате да ограничите.

5. Щракнете върху OK, за да добавите избраното приложение към списъка с ограничените.

Забележка: При блокиране от рансъмуер защитата на легитимно приложение, предупредително съобщение също ще се появи в долния ляв ъгъл на екрана, като по този начин осигурява на потребителя възможност за включване на тази програма в списъка с доверените приложения (ако съобщението изчезне, стъпките по-горе трябва да се следват, за да се добави даденото приложение към списъка с надеждните приложения).

Как да инсталирам Bitdefender

Моля обърнете внимание, че при добавяне на нов лиценз към същия акаунт, той удължава времетраенето на лиценза, а не броя на компютрите. Именно за това е необходим нов акаунт за всеки нов пакет лицензи.

Можете да инсталирате от уеб инсталация (и в двата случая се изисква регистрация в Bitdefender Central), свален от сайта ни в раздел ТРИАЛ

или

ИНСТАЛАЦИЯ ОТ BITDEFENDER CENTRAL

От Bitdefender Central можете да свалите инсталационен кит, свързан със закупения лиценз. След като завърши активацията, Bitdefender Total Security е активиран. 

За да свалите Bitdefender Total Security от Bitdefender Central: 

 1. Достъпвате Bitdefender Central
 2. Избирате My Devices панел. 
 3. В My Devices прозореца, кликвате върху INSTALL BITDEFENDER. 
 4. Избирате опция: ● DOWNLOAD – Натискате бутона и сваляте инсталационния файл. ● On another device – опция при сваляне на инсталационния файл на друго устройствоИзберете прозореца за сваляне на вашия продукт Bitdefender, и след това кликнете върху CONTINUE. Напишете e-mail адреса си в полето и кликнете върху SEND. 
 5. Изчакайте свалянето да приключи, след това натиснете за да стартирате инсталатора. Ще видите прозорец за свалянето (целия пакет се сваля от сървърите) и след това ще видите главния прозорец за инсталация.
 6. Можете да изберете език преди да продължите с инсталацията (за съжаление, на български език все още не е преведен софтуера).
 7. Кликнете върху INSTALL за да потвърдите вашите предпочитания и да започне инсталацията. Изчакайте инсталацията да завърши. Показва се резюме на инсталацията. Ако някой активен зловреден софтуер е открит и отстранен по време на инсталацията, може да се изисква рестартиране на системата.
 8. Кликнете върху START USING Bitdefender за да продължи. В прозореца на абонаментния план можете да видите подробна информация за вашия активен абонамент.
 9. Кликнете върху FINISH за да достъпите Bitdefender Total Security  интерфейса. 

Как да обновя (Upgrade) безплатно от по-стара версия до текущата Bitdefender?

Това са стъпките за извършване на безплатен ъпгрейд:

 1. деинсталирате всички предишни версии на Bitdefender: отидете в контролния панел на вашата система> Програми и компоненти> тук деинсталиране Bitdefender
 2. Трябва след това вашия по-стар лицензионен ключ да бъде превърнат в Bitdefender ПОСЛЕДНА ВЕРСИЯ абонамент:

ЗАБЕЛЕЖКА: Ако вече сте направили това, моля, преминете към стъпка номер 3.

а) достъпете вашият централ акаунт  (ако нямате такъв все още, моля, създайте такъв) https://central.bitdefender.com/

б) Кликнете върху My Subscriptions

в) Сега кликнете върху Activation code и След това кликнете върху GET YOUR FREE UPGRADE NOW и сложете вашият ключ. Вашият ключ 20XX версия, ще бъде автоматично и веднага конвертиран в 20YY версия!

 1. Сега, когато имате НОВИЯТ абонамент, моля инсталирайте продукта Bitdefender ПОСЛЕДНА ВЕРСИЯ на вашия компютър с файла свален през централ акаунт, или през сайта ни в секция Триал, като следвате стъпките за инсталация.

Как да активирам лицензния ключ при БИЗНЕС продуктите за защита?

Активация при бизнес продуктите Business Security/Advanced Business Security/Enterprise Business Security:
1. Влезте в Control Center/Контролния център, използвайки профила си.
2. Кликнете върху License.
3. Проверете подробности за текущия лиценз в раздела за лиценз.
4. В секцията License, изберете вида на License/Лиценза.
5. В полето Key/лицензния ключ, въведете вашия лицензен ключ.
6. Щракнете върху бутона Check/проверка и изчакайте, докато Control Center – конзолата извлича информация за въведения лицензен ключ.
7. Кликнете върху Save/Запази.

БАЗА ДАННИ С НОВИ ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ (FAQ) НА АНГЛИЙСКИ:  http://www.bitdefender.com/site/KnowledgeBase/faq/